XTC

XTC is een partydrug en wordt vaak in het weekend en op feesten gebruikt. XTC geeft vaak een verliefd gevoel en kan behoefte naar intimiteit scheppen. Ook werkt het middel stimulerend. Het onschuldig lijkende vaak kleurrijke XTC pilletje is een harddrug. Het hoofdbestanddeel van XTC hoort MDMA te zijn. Deze stof zorgt er voornamelijk voor dat er extra serotonine in je hersenen wordt afgegeven. Ook blokkeert het de heropname van serotonine. De hoeveelheid MDMA varieert van 40 tot bijna 200 milligram, gemiddeld zit er 80 milligram in een pil. Serotonine een van de stoffen in je hersenen die je blij maakt. XTC zorgt ervoor dat er tegennatuurlijk veel van deze stof vrijkomt in een korte tijd. Gewoonlijk merk je dus ook vanaf enkele dagen tot weken na gebruik dat deze stoffen in je hersenen op zijn. Dit wordt ook wel de kater of de XTC-dip genoemd. Je kunt je dan neerslachtig voelen of verdrietig. Voornamelijk voel je je dan het tegenovergestelde als hoe je je tijdens het gebruik voelde. Als er binnen één tot drie maanden weer gebruikt wordt dan kan het zijn dat de serotonine voor een gedeelte of zo goed als helemaal op is in je brein. Als je al snel weer gebruikt dan heeft de XTC dus nauwelijks meer effect op het blije gevoel. De stimulerende en mogelijk hallucinerende werking van XTC kunnen dan nog wel in werking treden.

Iemand die last heeft van de XTC-kater en dit probeert te compenseren met meer XTC slikken loopt een verhoogt risico op verslaving. De kans bestaat dat de persoon het effect van de eerste keer terug probeert te vinden. Ook bestaat er het risico dat de gebruiker tevergeefs een overdosis MDMA binnen zal krijgen doordat hij of zij door blijft slikken wanneer de pil niet het gewenste effect bereikt. Dit zal alleen niet lukken als men maandelijks of vaker XTC gebruikt omdat de serotoninevoorraad dan op zal zijn en op zal blijven. Ongeveer meer dan 150mg MDMA tegelijk (zo’n 2 pillen) kan al blijvende hersenschade veroorzaken.

Naast de MDMA kunnen er nog allerlei andere stoffen in XTC zitten zoals speed. Als je de pil niet laat testen weet je ook niet wat er in de pil zit. De kleur en de vorm van de pil zeggen in principe niks over de inhoud van de pil. XTC kan veel schade aanrichten. De schadelijkheid van XTC is bevestigd met wetenschappelijk onderzoek. Hersenschade en schade aan de organen zoals de lever kunnen door XTC veroorzaakt worden. Ook kun je ontstekingen krijgen door XTC. Sommige mensen zijn allergisch voor MDMA. Mensen met hartklachten of een abnormale bloeddruk lopen een nog groter risico dan andere XTC gebruikers. XTC kan in combinatie met alcohol en allerlei andere drugs verschillende vervelende effecten veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de effecten van de XTC of de andere drugs veranderen of niet meer gevoeld worden.

Sowieso vormt XTC in combinatie met alcohol en andere drugs een nog zwaardere belasting voor lichaam en geest. XTC in combinatie met antidepressiva kan voor een serotoninevergiftiging zorgen, dit kan dodelijk zijn. Om XTC onder controle te krijgen of te stoppen met XTC kun je een internetbehandeling of een face to face behandeling volgen bij een verslavingszorginstelling.

Geef een reactie