Vragen over drugs

Wat is drugs?  

Drugs wordt in de Engelse taal gebruikt als de term voor medicijnen. In Nederland is het de benaming voor middelen met een lichamelijke of geestelijke werking die schadelijk en/of verslavend kunnen zijn.

Wat is een verslaving?  

Officieel wordt er niet meer van verslaving gesproken. Er wordt gesproken van gebruik, misbruik en afhankelijkheid. Je kunt afhankelijkheid vergelijken met wat in de volksmond verslaving heet. Simpel gezegd is verslaving afhankelijk zijn van een gewoonte of een middel. Afhankelijkheid van een gewoonte is bijvoorbeeld gokverslaving. Afhankelijkheid van een middel kan bijvoorbeeld een alcoholverslaving zijn. Hier op de homepage lees je meer over drugs en verslaving in het algemeen.

Wat is drugsverslaving?  

Drugsverslaving is lichamelijke en/of geestelijke afhankelijkheid van een chemisch of natuurlijk middel. Er zijn veel verschillende soorten drugs. Er zijn zo’n tien tot twintig veelgebruikte drugs. Cafeïne, maar vooral alcohol en tabak behoren tot de meest gebruikte drugs in Nederland. Drugsverslaving is dat je verslaafd bent aan één of meerdere van deze middelen. Wanneer ben je verslaafd aan drugs? Je bent verslaafd aan drugs als je de diagnose afhankelijkheid hebt gekregen bij bijvoorbeeld een verslavingszorginstelling. Drugsverslaving is vaak niet iets waarmee je bewust begint. Drugsverslaving kan groeien, bijvoorbeeld door dat je steeds meer van het middel nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Dit heet tolerantie.

Waarom gebruiken mensen drugs?  

Zoals gezegd begint drugsgebruik vaak niet bewust. Vaak beginnen mensen ‘recreatief’ te gebruiken, dus ter recreatie. Groepsdruk kan hieraan bijdragen. Soms gebruiken mensen als ‘zelfmedicatie’. Mensen geven vaak aan zonder drugs bijvoorbeeld als zelfmoord gepleegd te hebben. Echter is het veel beter voor een mens om gewone medicatie te nemen bij bijvoorbeeld somberheidklachten. Vaak is er ook veel onwetendheid over de gevolgen van drugsgebruik voordat de persoon begint. XTC, cannabis, alcohol, cafeïne en tabak zijn drugs die allemaal min of meer een onschuldig karakter hebben terwijl bijvoorbeeld tabak en alcohol op plek 3 en 4 van de meest schadelijkste drugs staan. Verslaving is een neerwaartse spiraal en voordat je het weet ben je al helemaal beneden in de spiraal. Je kunt dan hulp zoeken om hier uit te stappen.

Waar komt drugs vandaan?  

Sommige drugs komen uit de natuur, andere drugs worden gemaakt. Gemaakte drugs worden synthetische en/of chemische drugs genoemd. Er bestaan ook combinaties van natuurlijke en chemische drugs. In veel warme landen groeit drugs. In zuid Amerika groeit bijvoorbeeld de Papaverplant waar uiteindelijk heroïne van gemaakt kan worden. Langs de Amazone groeit de Cocaplant die zo’n 1% cocaïne bevat. Marokko is het grootste productieland van Hasj omdat Marokko de ultieme omstandigheden heeft voor de Cannabisplant. Ook heb je de paddo’s paddenstoelen die in bepaalde bossen voorkomen. Veel andere drugs zijn simpelweg chemische samenstellingen die door artsen zijn ontdekt. MDMA, methadon, Amfetamine (Speed) zijn voorbeelden van chemische drugs.

Hoe wordt drugs gemaakt?  

Soms komt drugs rechtstreeks uit de natuur, bijvoorbeeld de verse paddo. Maar vaak moet natuurlijke drugs eerst bewerkt worden voordat het gebruikt kan worden. Cocaïne komt bijvoorbeeld van de Cocaplant maar ondergaat eerst een heel (chemisch) verwerkingsproces. Ook Hasj kun je niet zomaar in geperste blokjes van de plant plukken. De hars uit de toppen van de cannabisplant moet eerst worden verzameld en samengeperst. Deze toppen moeten eerst worden geplukt. Natuurlijke drugs zijn vaak dus wel bewerkt of bereid. Tegenwoordig zijn er ook allerlei synthetische drugs, dit zijn chemisch gemaakte drugs. Een chemische samenstelling van stoffen met een bepaalde verbinding vormen zo samen een drug. Amfetamine, MDMA, LSD, Methadon, GHB en nog veel meer andere drugs zijn 100% chemisch en hebben dus geen natuurlijke basis. Deze drugs worden vaak in illegale laboratoria geproduceerd en zijn vaak bij toeval ontdekt.

Wat zijn de effecten van drugs?  

De effecten van drugs kunnen erg verschillen. Over het algemeen kun je drie effecten onderscheiden. Dit zijn de drugs met een verdovende werking, drugs met een bewustzijnveranderde werking en de drugs met een stimulerende werking. Veel drugs hebben een combinatie van deze werkingen. Bijvoorbeeld XTC kan stimulerend en bewustzijnveranderend zijn. Heroïne is overduidelijk een verdovende drug. LSD is duidelijk een hallucinerende/bewustzijnsveranderende drug. Zo heeft elke drug een eigen effect of een combinatie van effecten. Daarnaast hebben alle drugs specifieke gewenste prettige effecten en ongewenste niet prettige effecten.

Welke drugs zijn er?  

De meest gebruikte drugs in Nederland zijn alcohol en tabak. Dit zijn gek genoeg ook twee van de meest schadelijkste drugs. Onder het kopje ‘soorten drugs’ vind je de soorten drugs die er zijn.

Is drugs verslavend?  

Alle drugs brengen risico’s en/of schade met zich mee. Ook kun je geestelijk verslaafd worden aan alle verschillende soorten drugs. Bij de ene drugssoort is de kans op verslaving kleiner als bij de andere drugssoort. Aan sommige drugssoorten zoals heroïne en alcohol kun je ook lichamelijk verslaafd worden.

Hoe verslavend is drugs?  

De ene drug is dus meer verslavend dan de andere drug. Het RIVM heeft een ranking van drugs gemaakt in 2009. Deze ranking is schematisch weergeven op een pagina van Jellinek. Hier staan 15 verschillende drugs gesorteerd op acute toxiciteit, chronische toxiciteit, verslaving, sociale schade individueel en sociale schade bevolking. Een link hier naar toe kun je vinden onderaan de pagina ‘drugsproblemen’ op Info Drugs.

Waarom is drugs verslavend?  

Drugs kan bijvoorbeeld verslavend zijn om de volgende redenen:
Je voelt je niet (meer) prettig zonder drugs
Je hebt steeds meer en steeds vaker drugs nodig om hetzelfde effect te krijgen
Door drugs te gebruiken ontvlucht je aan de realiteit omdat je deze niet onder ogen wilt zien
Je bent op zoek naar een gelukzalig gevoel en kunt dit vinden in de korte geluksmomenten onder invloed
Hiernaast zijn er nog meer redenen waarom drugs verslavend is. Drugsgebruik kan een gewoonte worden er als een patroon in slijpt. Zelfstandig loskomen uit verslaving kan erg moeilijk zijn. Daarom bestaat er verslavingszorg. Verslavingszorginstellingen kunnen je helpen om los te komen van je verslaving.

Waarom is drugs slecht?  

Drug is niet per definitie slecht. Wel is het zo dat drugs vaak voordelen heeft op de korte termijn en (hierdoor) nadelen op de lange termijn. Ook kan drugs nadelen hebben op de korte termijn. Hierdoor is drugsgebruik vaak wel onverstandig. Wat goed is en wat slechts is dat is subjectief. Daar is geen globale overeenstemming over. Je kunt voor jezelf nagaan of drugs slecht voor je is door de voor- en nadelen tegen elkaar op te wegen. Je kunt een lijstje met voor en nadelen maken en deze door een ander laten controleren om dit voor jezelf helder te krijgen.

Welke drugs zijn er?  

Zoals gezegd zijn er verdovende middelen, bewustzijnsveranderende middelen en stimulerende middelen. Er zijn verschillende drugs die natuurlijk en/of chemisch zijn. Een overzicht van welke drugs er zijn is te vinden op Info Drugs onder het kopje ‘soorten drugs’.

Is alcohol drugs?  

Alcohol heeft een lichamelijke en geestelijke werking en kan verslavend zijn, alcohol is dus drugs. In grote hoeveelheden is alcohol vergelijkbaar met harddrugs. In kleine hoeveelheden is alcohol vergelijkbaar met softdrugs. Dit is verwarrend omdat alcohol vrijwel overal ter wereld als legaal middel verkrijgbaar is. Wel is het zo dat dronkenschap iets is wat niet geaccepteerd wordt en wat in verschillende situaties bestraft wordt. Overmatig alcoholgebruik, dus het gebruik van alcohol als harddrug, wordt dus wel zoveel mogelijk bestreden.

Is alcohol verslavend?  

Ja, alcohol is verslavend. Nederland telt tienduizenden tot honderdduizenden alcoholisten in verschillende maten. Alcohol heeft een grote tolerantie/gewenning. Hierdoor heb je steeds meer alcohol nodig om het gewenste effect te krijgen, bijvoorbeeld aangeschoten zijn. Alcohol is maatschappelijk geaccepteerd en makkelijk en goedkoop verkrijgbaar. Hierdoor is het een listige verslaving.

Is speed verslavend? Is cocaïne verslavend? Is XTC verslavend?  

Speed, cocaïne en XTC zijn inderdaad net als veel andere drugs verslavend. Cocaïne is hiervan het meest verslavend, amfetamine is minder ernstig verslavend dan cocaïne en XTC is minder verslavend dan amfetamine.

Wat is het verschil tussen wiet en hasj?  

Wiet is de groene al dan niet gedroogde top van de cannabisplan. Hasj zijn donkerbruine blokjes of korrels gemaakt van de hars van de toppen van de cannabisplant. Hasj heeft een meer rustgevende werking.

Wat is blowen?  

Met blowen wordt meestal het roken van hasj of wiet bedoeld. De hasj of wiet wordt meestal in een extra lange vloei gewikkeld, dit maakt een joint. Deze joint wordt dan aangestoken en de rook wordt via het andere uiteinde geïnhaleerd. Meestal zit er een tipje aan dit uiteinde zodat de joint goed gerookt kan worden. Vaak wordt er shag of sigarettentabak aan de hasj of wiet toegevoegd in de joint. De joint kan snel weer uitgaan en wordt daarom vaak opnieuw aangestoken of door meerdere mensen afwisselend snel opgerookt.

Wat is ketamine? Wat is speed? Wat is pep? Wat is heroine? Wat is cocaine? Wat is lsd? Wat is amfetamine? Wat is crack? Wat is xtc? Wat is cannabis? Wat is wiet? Wat is hasj?  

Op deze bovenstaande vragen wordt antwoord gegeven onder het kopje ‘soorten drugs’ op de website van Info Drugs. Wat hasj en wiet is wordt beantwoord onder het kopje cannabis. Wat crack is wordt beantwoord onder het kopje cocaïne. De andere soorten drugs worden tevens behandeld onder het tabblad over soorten drugs.

Wat kost heroïne? Wat kost speed?  Wat kost XTC? Wat kost cocaïne? Wat kost GHB? Wat kost LSD?  

Kijk op de pagina drugsprijzen via het kopje drugsprijzen bovenaan de Info Drugs website. Hier is een schatting door Info Drugs te vinden van de actuele drugsprijzen.

Geef een reactie