Verslavingshulp

Wanneer je problemen hebt met tabak, drugs en/of alcohol kun je jezelf aanmelden bij een verslavingszorginstelling. Dit kan bijvoorbeeld via je huisarts maar ook direct door te bellen of mailen met de verslavingszorginstelling. Op internet zijn alle verslavingszorginstellingen goed te vinden. Vaak wordt er bij aanmelding eerst gekeken hoe ernstig het gebruik en/of de verslaving is. Vervolgens krijg je een zorgaanbod. Je kunt hiermee dan akkoord gaan.

Je hebt ambulante en klinische behandelingen. Tijdens een ambulante behandeling kunt u thuis blijven en doorgaan met werk en andere prioriteiten. Soms gaat er alleen wel een periode van ontgiftiging (detox) aan vooraf. Bij een klinische behandeling verblijf je in een kliniek. Er zijn verslavingszorginstellingen die een klinische behandeling in het buitenland aanbieden. Zo kun je in alle rust afkicken. Ook zijn er privé klinieken. Privé verslavingszorg klinieken vragen vaak een (hogere) eigen bijdrage die op kan lopen tot duizenden euro’s. Dit geld betaal je dan bijvoorbeeld voor specialistische zorg, een luxe kliniek of een bekende behandelaar. In de afgelopen jaren is internetbehandeling erg opgekomen. Ook binnen de verslavingzorg wordt er nu veelvoudig gebruik gemaakt van bewezen effectieve internetbehandelingen.

Verslavingszorginstelling Tactus Verslavingszorg heeft professionele verslavingszorginstellingen op een rijtje gezet, hier vindt je dit overzicht.

Het Trimbos Instituut heeft een selectie gemaakt van verslavingszorg, deze is hier te bekijken.

Ook heeft Trimbos een lijst met beschikbare E-mental health programma’s opgesteld, deze lijst is hier te vinden en bevat ook links naar online verslavingszorg.

Geef een reactie