Problemen door drugs

Door het gebruik van drugs kun je op allerlei manieren in de problemen raken. Ook kan drugsgebruik problemen versterken of vergroten die er al waren voor het gebruik. Er zijn veel verschillende soorten drugsproblemen te benoemen. Info Drugs beschrijft een aantal gebieden waar je door drugsgebruik problemen op kan krijgen. Lees snel verder door op een submenu te klikken onder het kopje drugsproblemen.

Lichamelijk

Door het gebruik van alcohol, tabak of drugs kun je ernstige lichamelijke problemen krijgen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die weken niet slapen door het gebruik van stimulerende middelen. De lever heeft het bijna altijd wel zwaar te voorduren. De stoffen in je bloed moeten weer worden afgebroken door je lever. Vaak zit er meer in het bloed dan de lever af kan breken. Je lever is een erg belangrijk orgaan. Ook je hart, de levensspier van ons lichaam heeft het door gebruik van verschillende drugs zwaar te voorduren. De hartslag kan zeer ontregeld raken of erg hoog oplopen. Bij stimulerende middelen is een serieuze kans op een hartaanval aanwezig. Eigenlijk is er geen enkel onderdeel van je lichaam dat geen last heeft van het (overmatig) gebruik van alcohol, tabak of drugs. In tabak zitten bijvoorbeeld zo’n vijftig schadelijke chemische stoffen zoals de raketbrandstof kerosine. Nicotine en alcohol zijn giffen. Een aantal drugs zoals heroïne en alcohol zijn lichamelijk verslavend. Je kunt ernstige lichamelijke afkickverschijnselen krijgen als wordt gestopt of geminderd met het gebruik. Ook minder gevaarlijk lijkende drugs als XTC en cannabis kunnen al snel erg schadelijk zijn voor het lichaam. Nederwiet wordt veel gebruikt in Nederland maar is door het door het hoge THC gehalte ook erg schadelijk voor het lichaam. Bij zo goed als alle middelen kan een overdosis de dood als gevolg hebben. Zelf bij tabak, de nicotine uit een sigaar kan voor een kind al dodelijk zijn. Drugs maakt vaak gebruik van de reserves in het lichaam. Hierdoor kan je lichaam op een gegeven moment helemaal op zijn. Je zou een bibliotheek vol met boeken kunnen schrijven over de lichamelijke problemen die door drugs veroorzaakt kunnen worden. Dit is slechts een greep daaruit.

Psychisch

De drang om drugs te gebruiken kan voortkomen uit psychische problemen. Maar psychische problemen kunnen ook opgewekt of ontwikkeld worden door het gebruik van drugs. Schizofrenie kan opgewerkt worden door het gebruik van drugs. Ook kun je psychoses krijgen door drugsgebruik. Je kan erg in de war raken door ervaringen met drugs. Drugs kan de balans van stofjes in je brein helemaal ontwrichten. Je kunt je door het gebruik van drugs depressief gaan voelen. Drugs kan er voor zorgen dat je erg in de war raakt. Je kunt door drugsgebruik dingen gaan zien, voelen, ruiken, horen en proeven die er niet zijn. Dit zijn hallucinaties.

Emoties

Je emoties kunnen helemaal in de war geschopt worden door drugs te gebruiken. De basisemoties zijn vreugde, verdriet, woede, angst, verbazing en afschuw. Alle andere emoties kunnen onder één van deze categorieën vallen. Deze emoties kunnen enorm verstoord raken door drugsgebruik. Je kunt ze bijvoorbeeld geheel afvlakken. Dit betekend dat je geen gevoelens meer kan voelen en/of tonen. Je kunt dan niet verdrietig, blij of boos zijn als je dat eigenlijk wel wilt. Ook kan drugs emoties erg versterken. Je kunt dan extreem bang of boos worden terwijl dat eigenlijk niet terecht is. De persoon en de omgeving kunnen daaronder ernstig lijden.

Geef een reactie