Lachgas patronen

Lachgas

Lachgas als roesmiddel

Een andere benaming voor lachgas is: Distikstofmonoxide. Het is een anorganische verbinding van stikstof en zuurstof met als brutoformule N2O (Bron: Wikipedia). Lachgas wordt gebruikt in medische zorg en techniek. Lachgas kan bijvoorbeeld gebruik worden in een verbrandingsmotor van auto om vermogen te verhogen. Dokters en tandartsen gebruiken lachgas om tijdelijke verdoving bij patiënten toe te dienen als alternatief voor bijvoorbeeld lidocaïne en morfine. Lachgas is een schadelijk broeikasgas voor atmosfeer.

Toenemend lachgasgebruik
In Nederland en de rest van de wereld neemt het aantal lachgas-bruikers toe. Vooral onder scholieren en jongeren is het gas een populair en goedkoop middel om even in roes te komen. Vooral lachgaspatronen worden gebruikt om bijvoorbeeld ballonnen te vullen met gas en daarna te inhaleren uit een ballon. Vooral lachgasverkopers proberen hier een slaatje uit te slaan en verkopen lachgas uit cilinders via beademingsmaskers. Lachgas is geen verslavingsmiddel, maar vooral jongeren onderschatten het gevaren van het gas, bijvoorbeeld in het verkeer. Wie lachgas inhaleert, is enkele seconden tot een ruim minuut van de wereld. Ook klinkt iemand anders door lachgas, het gas zorgt voor hogere toon op de stembanden.

Lachgas is niet achterhalen in het bloed waardoor de politie een moeite heeft om sporen van het gas achter te halen. Vaak kan de politie moeilijk bewijzen voor een proces-verbaal of er sporen van drugs aanwezig zijn. Maar cilinders en patronen waar lachgas inzit, is een goede aanwijzing voor een strafzaak.

Lachgas is wel schadelijk!
Afgelopen twee jaar is bij ruim 65 personen (gedeeltelijk) dwarslaesie vastgesteld. Gemiddelde leeftijd van lachgas-gebruiker met dwarslaesie is rond 22 jaar oud. Het gas veroorzaakt te kort aan vitamine B12 in het lichaam waardoor het ruggenmerg beschadigd wordt. Een gebruik kan een gedeeltelijke dwarslaesie krijgen, maar ook andere oorzaken kunnen optreden als lachgas regelmatig wordt gebruikt zoals tintelingen in voeten, benen of handen. Ook psychoses en epilepsie zijn een mogelijk gevolg van het gebruik van het gas.

Lees ook: Vragen over drugs.

In 2019 werd lachgas op de lijst van opiumwet geplaatst en daarmee verboden werd voor consumenten. Lachgas wordt niet meer verkocht aan kopers zonder duidelijkheid waarvoor het gas wordt gebruikt. Uitzondering is horeca en bedrijven die met het gas werken, wel moet het aangetoond worden of het gat professioneel gebruikt wordt voor bijvoorbeeld slagroom opspuiten met lachgas uit kiddes. Ook moeten kopers ouder dan 18 jaar zijn. Lachgas in gasflessen valt voor consumenten buiten alle eigenlijke toepassingen en wordt dus in alle gevallen verboden, Bron: Rijksoverheid).

Lachgas patronen

Nieuwsberichten over lachgas met gevolgen
RTL Nieuws: Zeker 64 dwarslaesies door lachgas: ‘Sommigen nemen 100 ballonnen per dag’
Omroep West: Auto belandt in water; bestuurder neemt ballon met lachgas op dak.
Hart van Nederland: Politie vindt 50 flessen met lachgas in Tilburg, 23-jarige man plande een feestje
Rijksoverheid: Wetsvoorstel lachgasverbod maakt einde aan lachgas in gasflessen voor consumenten.

Video: NOS op drie – De wazige wereld achter je lachgasballonnetje