GHB

De stofnaam van GHB is 4-hydroxybutaanzuur. GHB is momenteel officieel een harddrugs in Nederland. Een andere benaming is gamma-hydroxyboterzuur, hier komt de afkorting GHB vandaan. Van nature komt GHB in zeer kleine hoeveelheden in het lichaam voor. GHB wordt vaak verkocht in buisjes van 5 milliliter. 5 milliliter bevat gemiddeld zo’n 3,5 gram GHB. Een heel buisje GHB is zelf voor hardnekkige gebruikers te veel en kan voor een overdosis zorgen. Het gewenste effect wordt na 0,5 tot 1,5 gram bereikt. Het effect is dan ongeveer hetzelfde als dat van alcohol.

GHB wordt vaak de verkrachtingsdrug genoemd. Maar eigenlijk wordt alcohol veel vaker als verkrachtingsdrug gebruikt door iemand dronken te voeren. GHB wordt bijvoorbeeld door topsporters of bodybuilders gebruikt om het zelfde effect als dat van alcohol te ervaren zonder de bijkomstige calorieën. Ook is men van mening dat het helpt bij het opbouwen van spieren. Nadelen hiervan zijn dat productie, handel en bezit van GHB illegaal is. Daarnaast is GHB lastig te doseren en in hoge mate verslavend.

GHB wordt soms nogmaals afgekort tot ‘G’. Ook wordt GHB soms verkocht als vloeibare XTC, dit is echter niet het geval. Dit werd gedaan omdat GHB aan het begin van haar tijd minder bekend was en onder die naam beter verkocht. Net als vrijwel alle andere drugs kun je GHB laten testen bij één van de velen testcentra in Nederland (meer informatie vind je hier).

De belangrijkste grondstof voor GHB is GBL, dit staat voor gamma-butyrolactron en is een hardnekkig schoonmaakmiddel. GBL is twee keer zo sterk als GHB, je wilt liever niet dat er GBL in je GHB over is gebleven. Toch zit er soms nog behoorlijk wat GBL in de GHB. Soms wordt GBL zelfs verkocht aan verstokte gebruikers om nog meer effect te ervaren voor nog minder geld. Naast gamma-butyrolactron is natronloog het tweede bestandsdeel voor GHB. Dit middel is de stof die in normale taal beter bekend staat als gootsteenontstopper. Gamma-Hydroxy-Boterzuur (GHB) kun je niet ruiken. Toch heeft het wel een zoute en soms bittere smaak. Als iemand al een behoorlijke hoeveelheid alcohol op heeft proef je de GHB niet zo snel meer wanneer dit door een drankje is gemixt. De effecten duren vanaf ongeveer een half uur tot twee uur na het gebruik.

GHB is in hoge mate lichamelijk en geestelijk verslavend. Het lichamelijk afkicken gebeurt vaak met een afbouwschema al dan niet onder ambulante of klinische begeleiding. Vaak moet je voor de ontgiftiging van GHB toch echt tot een paar weken de kliniek in. Je kunt daarna ambulant of klinisch behandeld worden voor vooral de geestelijke afhankelijkheid. Bij langer gebruik van GHB heeft het vaak de functie om in slaap te vallen of om te kunnen blijven slapen. Als je wat langer gebruikt zul je op een gegeven moment steeds vaker wakker worden, soms zelfs al na korte tijd slaap. Je zult dan op korte termijn alleen verder kunnen slapen door een nieuwe dosis GHB te nemen. GHB is een relatief goedkope drug. Toch ben je al snel veel geld kwijt als je GHB dagelijks meerdere malen nodig hebt om je verslaving te onderhouden. GHB gebruik kan snel mis gaan door een overdosis, dit is moeilijk aan te zien komen. Als Gamma-Hydroxy-Boterzuur in combinatie met alcohol of andere drugs wordt gebruik kan het nog gevaarlijker zijn. In het weekend zijn er veel ziekenhuisopnames met GHB als oorzaak.

Geef een reactie