Drugsverslaving

Drugs staat misschien wel het meest bekend om de verslaving. Drugs en verslaving is niet van elkaar los te maken. Elke drugsgebruiker neemt het risico om verslaafd te raken. Drugs kan lichamelijk en psychisch verslavend zijn. Cocaïne is een voorbeeld van drugs die psychisch erg verslavend zijn. De ene drugs is meer verslavend dan de ander, maar als drugs niet verslavend zouden zijn dan zou het geen drugs zijn. Ook Cannabis is verslavend. Zo’n 10% van de cannabisgebruikers raakt op een gegeven moment verslaafd.

Alle op deze website genoemde drugs zijn verslavend. Nederland kent het meeste tabakverslaafden. Daarna komen alcoholverslaving, cannabisverslaving en cocaïneverslaving. Er zijn in Nederland drinkt ongeveer de helft van de bevolking. Naar schatting zijn er ruim een miljoen probleemdrinkers in Nederland. Er zijn ongeveer 80.000 mensen in Nederland echt afhankelijk van alcohol. Ook zijn er veel mensen verslaafd aan andere drugs. Het is altijd onduidelijk hoeveel mensen er daadwerkelijk verslaafd zijn omdat er verschillende definities worden gehanteerd. Ook worden vaak alleen mensen bereikt die hulp hebben gezocht bij een verslavingszorginstelling.

Drugsverslaving is typisch genoeg één woord. Blijkbaar hoort dit bij elkaar. Dat iemand een bepaalde drug voor het eerst gebruikt heeft een bepaalde reden. Misschien een nieuwsgierigheid naar het effect of een zoektocht naar jezelf beter voelen. Er is op het moment van gebruik dus al een bepaalde interesse in de drug. Als de eerste keer drugsgebruik bevalt dan is de kans groot dat de persoon een tweede keer gaat gebruiken. En daarna misschien een derde keer. De persoonlijke grens om deze drugs te gebruiken wordt dan steeds vager. Al snel komt er regelmaat in het gebruik. De persoon gebruikt bijvoorbeeld altijd tijdens uitgaan of tijdens feesten. Al snel treed er tolerantie op. Tolerantie bij drugs ofwel drugstolerantie is het feit dat je steeds meer van dezelfde drug nodig begint te krijgen om hetzelfde effect te krijgen. Daarnaast is de kans groot dat de persoon de drugs ook frequenter gaat gebruiken. De XTC gebruiken gaat bijvoorbeeld vaker naar feesten en gebruikt dat als excuus naar zichzelf om te gebruiken. Of de alcoholist gaat elke avond ‘gezellig’ de kroeg in om ‘sociaal’ te kunnen drinken. Vanzelf zal de persoon steeds meer in een omgeving komen waarin gebruiken redelijk geaccepteerd is. Ook zal je steeds meer met mensen omgaan die gebruiken. Zo kun je steeds vaker gaan gebruiken zonder je aan jezelf te verantwoorden. Misschien komt er dan zelf een moment dat iemand alleen gaat gebruiken. Als hij of zij dat al niet deed. Voor je het weet is drugsgebruik een wekelijkse of zelfs dagelijkse gewoonte geworden. Je kunt dan snel drugs gaan misbruiken of zelfs afhankelijk worden van drugs. Het proces van één keer gebruiken tot een hardnekkige verslaving is er een zonder duidelijke overgangen. Je rolt er bij wijze van spreke erg makkelijk in.

Hoe kun je verslaafd worden? Dit bovenstaande proces kan erg snel gaan als je bedenkt dat er tolerantie tot wel 20x op kan treden. Je hebt dan op een gegeven moment twintig keer zo veel van het middel nodig dan de eerste keer. Daarnaast heb je vaak geen planning voor drugsgebruik en kunnen grenzen makkelijk vervagen. Neem daarin mee dat drugsgebruik op korte termijn een erg prettig en belonend effect kan hebben. Als je dit alles hebt gelezen begrijp je misschien wel dat verslaafd worden aan drugs niet zo moeilijk is. Iemand kan daarnaast ook nog gevoelig zijn voor verslaving. Dit kan liggen aan genetische factoren. Ook heeft iemand een veel grotere kans om verslaafd te worden wanneer één van de ouders ook verslaafd is/was. Eén slecht ontwikkeld netwerk, een lage opleiding, een onontwikkelde buurt, een ontwikkelingsachterstand, psychiatrische ziektebeelden en andere factoren kunnen allemaal de kans vergroten om verslaafd te worden. Het meest gehanteerde model voor verslaving is het bio-psycho-sociale model. Dit betekend dat er biologische, psychische en sociale factoren zijn voor het ontstaan en het behouden van verslavingsgedrag. Daaraan kan ook nog het stukje zingeving aan toe worden gevoegd. Iemand die het lastig vind om de zin van het leven te ontdekken en zich daar niet bij neer kan leggen zal erg gevoelig zijn voor verslaving. Verslaving en drugs is niet van elkaar los te halen. Er is altijd een percentage drugsgebruikers wat vroeg of laat afhankelijk wordt. Bij sommige drugs kan dit plotseling optreden.

Geef een reactie